Заява директора кінотеатру „Жовтень“ Людмили Горделадзе

more.jpg
Шановний Миколо Яновичу!

29-го січня 2011 року виповниться 80 років із дня проведення першого кіносеансу в київському кінотеатрі «ЖОВТЕНЬ». Це є перший в Україні кінотеатр, збудований по спеціальному проекту. Його назва тоді була «9-те Держкіно». А відкрився він прем’єрою кінострічки «ГЕГЕМОН» виробництва Київської кіностудії (нині – імені О.П.Довженка).

Історія «ЖОВТНЯ» тісно пов’язана з подіями історії нашої країни, а також з історією вітчизняного і світового кіномистецтва, адже на його екранах демонструвалися майже всі кращі фільми радянського кіно, а також видатні картини зарубіжного. В його кінозалах виступали провідні діячі українського кіно, представляючи свої твори небайдужим кіноглядачам.

Найважчим, трагічним періодом в історії кінотеатру були роки фашистської окупації Києва, коли кінотеатр обслуговував окупаційну армію і показував фільми німецькою мовою. Не кращими роками для «ЖОВТНЯ» були й 90-ті, коли кіно було витіснено з кінотеатру, а в кінозалах панував нічний клуб під цинічною назвою «Аль Капоне».

Починаючи з 2000-го року «ЖОВТЕНЬ» веде відлік своєї нової історії. Будівля відремонтована, у двох кінозалах встановлена сучасна апаратура, в тому числі звукова система «DOLBY», нові глядацькі крісла, відкрито кафе, буфет, магазин відеодисків, арт-галерея. І головне, – додатково відкрито три невеликі комфортні відеозали для перегляду артхаузного, авторського кіно.

Зараз «ЖОВТЕНЬ», який розпочав свій 80-тий кіносезон, – це 5-тизальний кінокомплекс, який має сучасне кінообладнання, відповідну інфраструктуру і цікавий, грамотно спланований репертуар. Колектив кінотеатру налічує понад 40 персон, які отримують належну зарплатню. Економічні успіхи підприємства такі. Середня місячна заробітня платня по підприємству в 2009 році склала 2600 грн., а податкове навантаження із сплачених підприємством податків і зборів в 2009 році сягнуло 1,675 млн.грн. Аудиторія кінотеатру в 2009 році налічувала близько 200 тис. глядачів при соціально доступній середній вартості кіноквитка 25 грн.

«ЖОВТЕНЬ» веде активну кінопропагандистську, кіно-просвітницьку роботу. В його залах, крім поточного прем’єрного репертуару, проходять регулярні фестивальні покази, кіноретроспективи, тематичні програми, прем’єри, творчі зустрічі глядачів з кінематографістами України, зарубіжних країн.

Значна доля екранного часу «ЖОВТНЯ» – кіно європейських країн. Така увага до європейських фільмів відзначена відповідною інституцією Європейського Союзу, внаслідок чого «ЖОВТЕНЬ» /один з двох кінотеатрів від України/ прийнятий до Міжнародної асоціації європейських кінотеатрів «ЄВРОПА-СІНЕМА», чим підтверджено відповідність організаційного і культурного рівня роботи кінотеатру європейським стандартам.

22.10.2010 р. прес-служба Міністерства сім’ї, молоді та спорту поширила новину: Міністерство України у справах сім’ї молоді та спорту активізувало роботу щодо відкриття Будинку молоді в Україні. Про це повідомив Міністр України у справах сім’ї молоді та спорту Равіль Сафіуллін на зустрічі з представниками молодіжних та дитячих громадських організацій, яка відбулася 22 жовтня 2010 року.

За словами Р.Сафіулліна, Міністерство також звернулося до керівництва Київської міської державної адміністрації з пропозицією передати Державне комунальне підприємство ”Кінотеатр “Жовтень“ до сфери управління Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту з метою створення Будинку молоді в Україні.

Ця новина моментально була розтиражована багатьма українськими ЗМІ, причому на фоні повідомлень, що в кінотеатрі «Жовтень» 23-31 жовтня проходитимуть покази та культурні події 40-го Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість», який відвідають тисячі кіноглядачів та гостей і який висвітлюватиме великий загал світової преси.

Наміри п.Сафіулліна – не перше зазіхання на майно кінотеатру «Жовтень».

В 2003-му році на нього претендували київські ветерани під улаштування Палацу ветеранів, причому представниками «ветеранів» були кремезні хлопці, які вже майже
отримали згоду від тодішніх київських можновладців.

В 2006-му році його намагалася відібрати «молода команда мера».

В 2008-му році сам мер обіцяв «виставити «Жовтень» на аукціон і продати його».

Всі ці спроби супроводжувалися шаленим відсічем, який надавали владі колектив кінотеатру, його глядацький актив, прості кияни – члени територіальної громади. Вся ця боротьба, звичайно, широко висвітлювалася ЗМІ як наступ на культуру, знищення діючого найстарішого в місті закладу вітчизняної кіно-індустрії.

І ось тепер – нова спроба.

Формальна сторона справи така. Цілісний майновий комплекс кінотеатру «Жовтень» за дого-вором з Головним управлінням комунальної власності м. Києва знаходиться в оренді у ТОВ «Кіноман», що створено членами трудового колективу кінотеатру. Договір діє до 2020 р., при цьому орендар сумлінно виконує свої обов’язки.

Заява керівника Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту про мету вирішувати проблеми своєї галузі за рахунок галузі культури та ще й методом рейдерського захвату діючого кінотеатру, що є міським раритетом, та ще й членом міжнародної європейської інституції «ЄВРОПА-СІНЕМА» дуже шкодить авторитету нової влади, іміджу Партії регіонів. Якщо намір п. Сафіулліна не буде зупинено, це викличе в місті великий спротив культурної громадськості.

Прошу зобов’язати Міністра Сафіулліна відкликати з КМДА своє клопотання стосовно передання кінотеатру «Жовтень» Міністерству у справах, сім’ї, молоді та спорту.

З повагою, Горделадзе Л.Б.,
директор ТОВ «Кіноман» (ТМ Кінотеатр «Жовтень»),

член Правління Національної Спілки кінематографістів України

Джерело: КіноКоло

Hinterlasse einen Kommentar